Kerjaya Dengan Gaji Lumayan 2020

Kerjaya dengan gaji lumayan

Apabila menceburi bidang pekerjaan, perkara utama yang akan dinilai oleh majikan adalah kelulusan, kemahiran dan juga kemahiran berkomunikasi. Jika anda mempunyai ketiga-tiga aspek tersebut, peluang untuk mendapat kerjaya dengan gaji lumayan adalah tinggi.

Antara kerjaya dengan gaji lumayan yang anda boleh mohon untuk tahun 2020 adalah :

1. Kapten Kapal

Kerjaya dengan gaji lumayan

Untuk bekerja sebagai kapten kapal, anda perlu mengikuti pengajian yang berkaitan dengan perkapalan seperti Diploma in Nautical Studies yang ditawarkan oleh Ranaco Education & Training Institute (RETI). Anda akan melalui beberapa fasa dalam kerjaya sebelum menjadi kapten kapal. Gaji kapten kapal juga boleh mencecah sehingga RM60,000 sebulan!

2. Bekerja di ‘Offshore’

Terdapat banyak peluang pekerjaan ditawarkan di ‘offshore; terutamanya dalam bidang minyak dan gas. Sebagai contoh sebagai ‘marine surveryor’ ataupun ‘pipeline engineer’.

Kerjaya dengan gaji lumayan

Pekerjaan dalam bidang offshore memerlukan sijil-sijil industri khusus di samping kelulusan diploma anda untuk melayakkan anda bekerja. Kebiasaannya kursus tersebut bernilai dalam RM4500. Tetapi, ada juga pusat pengajian yang menawarkan kursus tersebut secara percuma. Antaranya ialah RETI dengan program pengajian Diploma in Offshore Engineering.

3. Safety and Health Officer

Dengan perkembangan pembangunan yang pesat di negara kita, banyak syarikat yang memerlukan Pegawai Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan untuk memastikan keselematan pekerja di sesuatu premis pekerjaan/perniagaan mengikut ‘standard’ yang ditetapkan oleh Department of Safety and Heath.

Kerjaya dengan gaji lumayan

Gaji yang lumayan juga ditawarkan untuk pekerjaan dalam bidang ini. Anda perlu mengikuti pengajian Diploma in Occupational Safety & Health seperti yang ditawarkan oleh RETI.

4. Agen Hartanah

Anda perlu memiliki sekurang-kurangnya diploma dan juga sijil perakuan untuk menjadi agen hartanah professional. Pendapatan dan masa kerja sebagai agen hartanah juga fleksibel. Kebanyakan agen hartanah memperolehi pendapatan yang tinggi hasil daripada komisyen jualan dan juga harga jualan yang telah di ‘mark up’.

5. Digital Marketer

Pemasaran digital adalah satu platform pemasaran utama yang digunakan oleh hampir kesemua jenis perniagaan. Dengan permintaan yang tinggi dalam bidang tersebut, gaji dan pendapatan yang ditawarkan juga agak lumayan.

Kesimpulannya, bidang kerja yang ingin dipilih juga bergantung kepada anda. Utamakan pendidikan dan kemahiran untuk membantu anda mendapatkan gaji dan pendapatan yang tinggi.

Untuk permohonan Diploma ambilan Julai 2020 Ranaco Education & Training Institute, klik https://www.reti.info/permohonan-online/

Atau klik link di bawah untuk berhubung terus dengan Pegawai Akademik kami :
https://reti2020diploma2.wasap.my/
https://reti2020diploma3.wasap.my/

Share

Leave a Reply

Close Menu